Cover van boek Wolf Hall
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Meridiaan | 2020 | 813 pagina's
ISBN: 9789493169098

Wolf Hall

Wie heeft opgelet in de geschiedenisles, weet alvast dit over koning Hendrik VIII van Engeland: hij versleet zes vrouwen, waarvan hij er twee liet onthoofden, en hij scheurde de Engelse Kerk af van Rome omdat de paus zijn eerste scheiding niet wilde goedkeuren.

In ‘Wolf Hall’ is de hoofdrol echter niet weggelegd voor deze beruchte koning, maar wel voor zijn rechterhand: Thomas Cromwell. Ondanks zijn bescheiden komaf wist die zich dankzij sluwheid, pragmatiek en levenservaring op te werken tot de hoogste regionen van de macht.

Hilary Mantel verhaalt zijn boeiende tocht naar de top alsof ze er zelf bij was. Vergeet die droge feitjes en jaartallen: dit is historische literatuur die het verleden écht tot leven wekt, die je vol in de kleuren en geuren van de 16de eeuw dropt en die bewondering opwekt voor Cromwell, een man wiens ideeën zijn tijd ver vooruit waren.

Lees een stukje

“‘Thomas Cromwell?’, zeggen ze. ‘Dat is nog eens een vernuftige vent. Weet je dat hij het hele Nieuwe Testament vanbuiten kent? Hij is de man die je moet hebben als er ruzie uitbreekt over God; de man bij uitstek om je huurders twaalf goede redenen te geven waarom hun huur redelijk is. De man die korte metten maakt met een juridische verwikkeling waarin je al drie generaties verstrikt zit, of die je jammerende dochter overhaalt tot het huwelijk waarvan ze zweert dat ze het nooit zal sluiten. Dieren, vrouwen en schuchtere litiganten benadert hij met zachte hand; je schuldeisers beweegt hij tot tranen. Hij kan met je converseren over de Romeinse keizers of je Venetiaans glaswerk bezorgen tegen buitengewoon redelijke prijzen. Niemand die hem omver praat, als hij eenmaal besluit te praten.”

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
5
Iemand
09/03/2022
5

Niet te lezen, veel te dik!

Wat vind JIJ?

Aantal sterren