Boekenzoeker in de bib

Wat is Boekenzoeker?  

Boekenzoeker geeft kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar boekentips op maat en wil hen zo verleiden tot lezen. Boekenzoeker laat hen boeken vinden die hen aanspreken, maar doet hen ook genres en titels ontdekken waarmee ze minder of niet vertrouwd zijn. Op basis van categorieën en thema’s die hen interesseren, worden er boeken getipt.  

De site bevat een ruime selectie van diverse titels, zorgvuldig samengesteld door een redactieteam van experten (leerkrachten, recensenten, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaars…). Boekenzoeker is geen recensiewebsite, maar is een tool om kinderen en jongeren wegwijs te maken in het grote boekenaanbod.   

Uiteraard kan Boekenzoeker ook gebruikt worden door leerkrachten, ouders en bibliotheekmedewerkers om jonge lezers te helpen in hun zoektocht naar een boek. 

Boekenzoeker inzetten voor bibliotheekbezoekers   

Ter voorbereiding van of tijdens hun bibliotheekbezoek, kunnen kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders in Boekenzoeker inspiratie vinden bij het kiezen van een boek.  

Aanwezig in je bib? 

Leuk boek gevonden? Dan kunnen gebruikers meteen checken of het boek beschikbaar is in de collectie van hun bibliotheek (indien de bibliotheek is aangesloten op de catalogus van Cultuurconnect). Bij elk boek is er een zoekveld waar ze hun postcode kunnen ingeven. Boekenzoeker linkt dan rechtstreeks door naar de beschrijving en het plaatskenmerk van het boek in de bibliotheekcatalogus.  

Luisterfragment 

Bij elk boek dat ook beschikbaar is in Luisterpuntbibliotheek, vind je een kort luisterfragment op Boekenzoeker. Zo krijgen bezoekers een voorproefje en kunnen ze rechtstreeks doorklikken naar de bijbehorende boekenfiche in de online catalogus van Luisterpuntbibliotheek. Zo helpt Boekenzoeker om de weg te wijzen naar de uitgebreide Daisy- en braillecollectie. 

Op de computers in de bib 

Om Boekenzoeker voor zo veel mogelijk gebruikers toegankelijk te maken, is het een aanrader om de site in de bib raadpleegbaar te maken op de computers in de bib.  Bezoekers kunnen Boekenzoeker uiteraard ook op hun smartphone bekijken. 

Hoe kunnen bibliotheekmedewerkers de site gebruiken? 

Boekenzoeker kan door collectie- en publieksmedewerkers worden gebruikt om op de hoogte te blijven van het huidige boekenaanbod en om zich te laten inspireren door de diverse selectie van de Boekenzoeker-redactie. Er worden gemiddeld 500 nieuwe boeken toegevoegd per jaar.     

Wie wil weten welke boeken de afgelopen jaren toegevoegd werden (om bijvoorbeeld je eigen collectie aan te vullen), kan dat hier:  

Nieuwe boeken in 2024
Nieuwe boeken in 2023
Nieuwe boeken in 2022
Nieuwe boeken in 2021
Nieuwe boeken in 2020
Nieuwe boeken in 2019 
Nieuwe boeken in 2018 

Je kan deze lijsten ook downloaden als CVS- of Excel-bestand.  

Wat is het verschil met  Bieblo?   

Boekenzoeker is een gratis website, beheerd door Iedereen Leest, en kan overal geraadpleegd worden. Bieblo is een intuïtief spel dat kinderen tussen 6 en 11 jaar boeken tipt die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. Bieblo kan je enkel raadplegen in deelnemende bibliotheken en is gelinkt aan de titels die op dat moment in de deelnemende bib te vinden zijn. Het is een initiatief van Cultuurconnect, waar bibliotheken tegen betaling op kunnen intekenen. Meer info over dit product vind je hier.

Promotiemateriaal voor in je bib?   

Wil je Boekenzoeker promoten in de bibliotheek? Bestel dan postkaartjes, affiches of stickers via deze link

Filmpje?

Dit filmpje kan je gebruiken om Boekenzoeker te introduceren bij klasbezoeken.