Cover van boek Kom niet dichterbij
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Leopold | 2014 | 139 pagina's
ISBN: 9789025865122

Kom niet dichterbij

Voor Reva, de jongere zus van Marjolijn, is het leven geen vanzelfsprekendheid: ze lijdt aan een eetstoornis, ontwikkelt een obsessie voor ‘verkeerde mannen’, is overdreven perfectionistisch en heeft een problematische omgang met seks. Als ze een stiekeme verhouding met haar theaterdocent begint, loopt dit op een fiasco uit. Haar zus Marjolijn kan enkel machteloos toekijken hoe haar zus langzaam in een depressie afglijdt en op het randje van de waanzin balanceert. Reva moet leren verantwoording voor haar eigen leven te nemen, maar dat blijkt geen evidentie.

Uit observaties, jeugdherinneringen en ellenlange (telefoon)gesprekken puzzelt Marjolijn een overtuigend beeld van Reva’s karakter bij elkaar. Via sterk uitgewerkte flashbacks en tijdsprongen ontstaat een overtuigend fragmentarisch geheel dat Reva’s verwrongen kijk op de werkelijkheid knap weerspiegelt. Toch is het niet allemaal kommer en kwel in deze adolescentenroman: het vlotte vertelritme vol bijdehante, humoristische opmerkingen maakt Reva’s problematiek draaglijk.

Lees een stukje

‘Ik moet in therapie.’ Het is anderhalve week na het paniektelefoontje over het kunstgebit. ‘Goed plan,’ zeg ik weinig enthousiast. Ik heb het niet zo op psychiaters en psychologen. Dat komt onder andere doordat mijn vader al zolang als ik me kan herinneren een psychiater heeft die hem in al die tijd geen moer heeft geholpen. Het is eerder omgekeerd. Mijn vader helpt de psychiater. Aan geld. 'Van wie moet je in therapie?’ vraag ik.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
2.653845
morgâne
04/03/2018
0

Beste, het onderwerp is zeer volwassen. Het verhaal zou veel emotie hebben moest het uit de protagonist haar standpunt verteld zijn. Dit is niet het geval en dat is wel jammer want zo kan je u niet inleven in de hoofdpersonage. Dat de hoofdstukken enorm kort zijn betekent bovendien dat ik geen idee had wanneer zich wat nu afspeelde en of het chronologisch verliep of niet.

Alysia Van Driessche
03/03/2018
0

Ik vind dat dit boek in het begin redelijk onduidelijk is. In verband met de dj, ik begreep niet echt hoe dit in elkaar zat. Naar het einde van het verhaal toe kwam er meer verhaal in en ging het ook vlotter om te lezen en begrijpen. Al bij al vond ik dit nog een goed boek. mooie verhaallijn met veel uitleg erbij hoe alles te werk ging.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren