Cover van boek De benedenrivier
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Atlas Contact | 2014 | 380 pagina's
ISBN: 9789046704486

De benedenrivier

Na een relationele crisis ziet de 62jarige Ellis Hock het niet meer zitten in de VS. Overmand door nostalgie trekt hij impulsief naar Malawi waar hij veertig jaar geleden even als leraar heeft gewerkt. Eenmaal daar is de ontgoocheling totaal. Het dorp waar hij een school bouwde en waar hij zich zo voor had geëngageerd is verworden tot een ruïne met apathische, soms zelfs vijandige bewoners. Ellis' moeizame pogingen om er weer iets van te maken leveren hem enkel minachting op. Sterker nog, Ellis merkt algauw dat hij eerder als een gevangene dan als weldoener wordt beschouwd. Wat zal er met hem gebeuren eenmaal zijn gegeerde geld op is, geraakt hij er nog weg?

Paul Theroux schreef een roman die ongemeen hard aankomt. De auteur kent de schrijnende situatie van een van de armste landen ter wereld en haalt in De benedenrivier uit naar het Westen en naar het land zelf. Zo schrijft hij beeldend en treffend over mediagenieke ontwikkelingshelpers die vanuit helikopters even voedsel en geld droppen en dan weer achter hun beveiligde hekkens verdwijnen. Maar hij wijdt ook mooie passages aan de overweldigende natuur, de alomtegenwoordige slangen en de overgebleven tradities. Zomaar strooien met geld zonder kennis, overleg en samenwerking corrumpeert en brengt niemand een stap verder; dat is dé boodschap die in een krachtige, beeldende roman wordt verwerkt.

Lees een stukje

Hock bleef werken aan de periferie van de school, opvallend, om aandacht te trekken of nieuwsgierigheid te wekken, misschien de dorpelingen zo beschaamd te maken dat ze mee zouden gaan helpen. Niemand hielp, al kwam er soms wel een vrouw brandhout zoeken, die dan dan de splinters die bij het hakken waren ontstaan meenam, of er waren jongens geweest die met houtskool hanenpoten hadden gekrast op de muren van het kantoor, waar ze misschien af en toe een nacht sliepen.
Het was alsof hij hier was gekomen en leefde zonder gezien te worden: een onzichtbare mzungu.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren