
Oosterschelde windkracht 10
De Zeeuwse familie Strijen bestaat uit vader en moeder, hun kinderen Anne, Hennie en Piet, en Opoe, die bij hen inwoont. Anne is getrouwd met Henk en hoogzwanger als op 31 januari 1953 een waarschuwing wordt afgegeven: het water staat bij eb al heel hoog. Bij de watersnoodramp die dan volgt, raakt de familie de boerderij kwijt en komen Piet en Opoe om het leven.
Jaren later zorgt de zoon van Anne en Henk voor tweespalt in de familie. Als mosselvisser wil hij dat de Oosterschelde niet wordt afgesloten. De rest van de familie staat lijnrecht tegenover hem: zij hebben immers de ramp meegemaakt.
In deze klassieker van Jan Terlouw wordt duidelijk gemaakt wat de grote overstroming uit 1953 betekende: de gruwel op het moment zelf en de gevolgen 20 jaar later, als er gesproken wordt over het afsluiten van de Oosterschelde.
Lees een stukje
Die storm, in december en de discussies die er weer op zijn gevolgd… De jongens hadden gelijk. Als men na de ramp twintig jaar lang de dijken er zo miserabel bij heeft laten liggen, dan valt het blijkbaar nogal mee met de angst.
Wat andere lezers vinden
Ik vond dit boek heel leuk om te lezen. Het was ook goed verwoord over het algemeen, voor jong en oud. De titels en tussentitels waren gepast en hoorden bij het boek. Het verhaal zelf was een beetje verdrietig maar over het algemeen wel leuk en soms ook wel grappig. Ik vond ook wel dat het misschien op sommige momenten betere woorden kon gebruiken. En misschien ook wel meer grappige dingen om het boek een beetje minder verdrietig te maken. Het einde was wel goed.
kan erdoor
ik hou van dit boek