Cover van boek Nooit meer bang zijn : het verhaal van Yazan, een oorlogsvluchteling in België
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Borgerhoff & Lamberigts | 2016 | 198 pagina's
ISBN: 9789089316028
Dit boek staat in de lijst Vluchtelingen

Nooit meer bang zijn : het verhaal van Yazan, een oorlogsvluchteling in België

Yazan was 19, toen hij bij een bomaanslag voor een deel verlamd werd. Yazan woonde in Aleppo, in Syrië. Samen met zijn broer vlucht hij voor het geweld. Zijn ouders hebben op dat moment nog één wens: hun twee zonen een beter lever geven, in een veilig land. Samen met zijn broer vlucht Yazan naar Europa. Het wordt een helse tocht. Mensensmokkelaars zijn enkel uit op geld, hun leven raakt in gevaar… In België kan Yazan een nieuw leven opbouwen. Hij wordt zelf een vrijwillig tolk voor andere vluchtelingen. En als jij dit boek leest, is hij gestart als student aan de universiteit.

Weet je wat Yazan ziet als hij met de trein aankomt in station Brussel-Zuid, en voor het eerst uitstapt in België? Mensen van allerlei kleuren, die de roltrap opkomen. Door die mensenstroom voelt Yazan zich hier meteen welkom. Dit zijn de sprankeltjes hoop en weemoed in het soms harde verhaal van zijn vlucht. Yazan is immers een mens, net als jij en je buren. Een jongen die opgroeide in een warme familie, en plots in het midden van een oorlog leefde... De grootste hoop in dit boek is Yazan zelf. Hij wil zich in België inzetten voor andere vluchtelingen, en voor mensen die het moeilijk hebben. Met dit boek begrijp je beter hoe iemand een vluchteling wordt, en hoe verschrikkelijk dat is.

Lees een stukje

Zonder enige overdrijving durf ik te zeggen dat ik ben opgegroeid in de warmste familie ter wereld. Tijdens mijn jeugd had ik in Syrië een heel normaal leven, dat in alle opzichten leek op het leven dat andere mensen waar ook ter wereld leiden. Mijn vader werkte hard om zijn en onze dromen te realiseren. Mijn broers en ik kregen alle kansen om te studeren. We woonden in ons eigen huis. We waren vooral heel gelukkig samen. Nu is mijn familie uit elkaar gerukt. Mijn land is niet langer mijn land.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen
Thibaut gevaert
08/03/2018
0

Beste,
Ik heb het boek nooit meer bang zijn gelezen.
Het is een realistisch boek dat de realiteit vertoont van de harde tocht van een vluchteling. Maar het was af en toe ingewikkeld om te volgen in welk land hij zat en nu en dan wat lang dradig.
Maar zeker een aanrader voor als je u in het leven van een vluchteling wilt stellen .

Gizem
03/03/2018
0

Ik vind dit boek zeer mooi. Het moet zeker de dag van vandaag in ons eigen leven meegedragen worden. We moeten blij zijn om hoe we leven.

Melisa
03/03/2018
0

Het is een schitterend en een pijnlijk verhaal. Ondanks het pijnlijk verhaal ben ik blij dat het positief is geëindigd.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren