Cover van boek Niets was alles wat hij zei
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Averbode | 2007 | 92 pagina's
ISBN: 9031718718

Niets was alles wat hij zei

Ben heeft het moeilijk met alles en ongeveer iedereen. Hij wordt hartstochtelijk gepest door zowat de hele wereld. Het drijft hem haast tot een moord. Dan ontmoet hij Barbie in een of andere chatroom en die heeft een ander plan.

Dit is een spannend en grappig verhaal. Het speelt zich af in de virtuele wereld van chatboxes, pornosites, en videogames. Maar ook in de harde realiteit van pesten, autisme en een beetje verliefdheid.

Lees een stukje

Dertien lantaarnpalen links, oversteken over acht zebrastrepen, vijftien palen rechts. Zeven zebrastreken. Nog zestien palen aan de rechterkant. Daar was de bushalte. Sinds hij kon tellen had hij alles geteld.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.223835
Maxxoe
11/02/2019
0

Wat een stom boek

fdp
09/05/2018
0

slecht

demko
07/12/2017
0

het is een top boek

Tamerlan Bachaev
31/03/2014
0

Ik vind helemaal mooi :-)

charlene broeckx
12/01/2014
0

Ik vind het boek goed omdat in het boek ook wordt getoond dat dieren soms heel goed zijn voor mensen met een beperking. Zoals in het boek de hond koest en de dolfijnen op het einde. Ben zegt ook dat de dieren hem beter lijken te begrijpen dan mensen.

charlene broeckx
12/01/2014
0

Ik vind het boek zeker een aanrader zeker voor mensen die te maken krijgen met autisme. Het boek geeft ook weer hoe moeilijk de diagnose is, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de mensen rondom hem.

charlene broeckx
11/01/2014
0

Ik vond dit boek een goed boek. Het laat zien hoe iemand met Autisme denkt en met de dingen om zich heen omgaat, het wordt allemaal in detail geformuleerd. wanneer hij bijvoorbeeld elke stap die hij neemt zijn structuur wil behouden, zoveel stappen en zoveel lantaarnpalen tot de bushalte,... Ik vind ook dat het boek goed weergeeft hoe mensen met autisme vaak raar worden bekeken en niet begrepen, door de inbreng van de pestkoppen.

HVP
11/10/2013
0

Het boek is zeker een aanrader voor de mensen die houden van korte aangrijpenden boekjes. Ik persoonlijk ben meer voor spannendere en ook langere boeken. Het is ook zeer triestig en er worden serieuze zaken zoals pesten en authisme in besproken,maar wel met een vleugje humor.

Aanrader?

Jana S
02/05/2013
0

Het boek geeft duidelijk weer wat er in Ben omgaat. Ook krijg je een duidelijk beeld van wat autisme juist is. Ikzelf lees niet graag en ben aangenaam verrast door het boek. Het leest snel en je wilt niet meer stoppen. Toch moet het verhaal niet meer langer zijn. Het zou waarschijnlijk te langdradig worden.

kato sjb
16/03/2013
0

Ik begon met erg grote verwachtingen het boek te lezen, die verwachtingen waren er omdat ik de film zo realistisch en moreel erg sterk vind. Al gauw werden mijn verwachtingen beperkter en zit dan ook na het lezen van het boek met gemengde gevoelens. Enerzijds geeft het boek de realiteit van autisme zeer gedetailleerd weer, maar anderzijds laat het boek me na afloop een beetje koud en blijf ik wat op mijn literaire honger zitten. Misschien is het de auteur die me niet zo ligt of misschien ligt het gewoon aan mij maar de schrijfstijl van het boek bevalt me minder. Ook kan dit te maken hebben met dat de auteur ervoor koos het verhaal niet in een ik-perspectief te schrijven, wat maakt dat ik me minder kon inleven in het verhaal van Ben en in zijn gedachten.
Het was zeker geen slecht boek en heb het met plezier gelezen maar ik denk dat ik Nic Balthazar een betere regisseur vind dan een auteur. Schoenmaker blijf bij je leest.

stéphanie
16/03/2013
0

Zeer goed boek.

Marijke
15/03/2013
0

Het boek leert je iets meer over autistische mensen. Hoe ze denken en met anderen mensen proberen om te gaan. Dit is wel interessant. Ik vond het een moeilijk te lezen boek, zonder veel samenhang. De chatberichten waren voor mij onduidelijk en moeilijk te plaatsen in de uiteindelijke context.

Leandro
15/03/2013
0

Ik vond het een zeer spannend boek, net zoals de vorige boeken die ik van de reeks Fahrenheit heb gelezen. Ik heb nu ook een beter beeld van autisme en besef nu ook hoe moeilijk het leven van een autist kan zijn.

Joppe
15/03/2013
0

Ik vond het een heel goed boek. Het heeft mij verder doen nadenken over het onderwerp: autisme.

Thijs
15/03/2013
0

Goed boek.

Maarten
15/03/2013
0

Het boek heeft mij doen inzien dat je niet in een hoekje moet kruipen en dat je je niet moet laten doen door anderen. Men moet mensen die een psychische aandoening hebben, steunen en vooral niet pesten.
Ik vond dit een goed boek, omdat er dingen in voorkomen die zich nu op dit moment ook in de wereld afspelen. Alleen vond ik het boek een beetje chaotisch verlopen.

Linz
15/03/2013
0

Ik vind het een goed boek. Het thema is autisme en pesterijen.

joeri
15/03/2013
0

Goed.

Quinten
15/03/2013
0

Ik vind het een aangrijpend boek. De pesterijen die Ben moet ondergaan gebeuren waarschijnlijk vaker dan wij denken. Ik vind het goed dat hierover boeken worden geschreven, want ik denk dat jongeren vaak de ernst van pesterijen niet beseffen en zich vaak niet bewust zijn van welke ellende ze door pesterijen kunnen veroorzaken. Pesten en de gevolgen ervan kunnen niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden.

Kris
15/03/2013
0

Leesbelevingsverslag:
Ik herken in dit boek iemand in mijn omgeving. Er zijn veel karaktertrekken en gebeurtenissen die ik ook bij hem terugvind. Hierdoor vind ik het een goed en geloofwaardig boek. Maar ik zou uit eigen beweging niet dit soort boeken lezen.

brandon
13/03/2013
0

Mooi boek, niet erg gemakkelijk maar wel leuk. Ik heb het boek moeten lezen voor het school, en ik weet nu ongeveer hoe een autist zich kan voelen en reageren en ook hoe ver het ook kan gaan door pesterij. Op het eerste zicht kan het wel saai lijken maar het is echt een aanrader !

Jonas
04/03/2013
0

Goed boek, laat nadenken over autisme, verder goed verhaal.

Lize
11/12/2012
0

Het was een mooi boek met ook een boodschap: iedereen is anders, accepteer iedereen zoals hij/zij is!

Joost
26/11/2012
0

Ik vond het een goed boek dat je meesleept, maar hier en daar leest het niet zo vlot.

louis
07/11/2012
0

Ik vind het een enorm interessant boek! Je komt meer te weten over autisme en je ziet hoe slecht pesten is.

quinten
07/11/2012
0

Dit was een goed boek met een einde dat helemaal tegen je verwachting ingaat. Het is een goed geschreven boek maar het mist wel wat spanning over het algemeen. Dit boek is zeker geschikt als je twee uur niets te doen hebt en wel eens iets wilt lezen.

Stan
22/10/2012
0

Goed uitgedacht verhaal. Ik heb genoten van het boek.

Rien
14/10/2012
0

Je leert bij over autisme.

Karolien De Meester
22/05/2012
0

Ik vond het een zeer spannend boek waar je jezelf volledig mee kan inleven . Ik heb het boek gelezen omdat het moest voor een boekverslag . Ik vond het zeker een aangrijpend verhaal omdat Ben een autistiche jonge is die op school gepest word . Ik heb ook de film gezien en die vond ik dan iets beter ook omdat het gedetailleerder is en je de gevoelens beter kan waarnemen . Ik vind het wel mooi dat Ben een vriendinnetje leert kennen via een computerspelletje die zijn gevoelens wel begrijpt . Ik zou het boek zeker aanraden aan andere mensen .

Karolien De Meester
22/05/2012
0

Ik vond het een zeer spannend boek waar je jezelf volledig bij kan inleven. Ik heb het boek gelezen omdat het moest voor een boekverslag . Ik vond het zeker een aangrijpend verhaal omdat Ben een autistische jonge is die op school gepest word. Ik heb ook de film gezien en die vond ik dan iets beter, ook omdat het gedetailleerder is en je de gevoelens beter kan waarnemen. Ik vind het wel mooi dat Ben een vriendinnetje leert kennen via een computerspelletje die zijn gevoelens wel begrijpt. Ik zou het boek zeker aanraden aan andere mensen.

mies
19/09/2011
0

ik vind de verfilming toegankelijker :-)

Camille Vauterin
04/06/2011
0

Het boek neemt je van bij het begin mee in de leefwereld en vooral gedachtenwereld van een autistische jongen. Je leeft volop mee met Ben (het hoofdpersonage), maar het is niet altijd zo gemakkelijk. Vooral de ontknoping van het boek moet heel aandachtig gelezen worden, maar is dan ook zeer spannend. Het is zeker een waardevol verhaal, uit het leven gegrepen en ook aangrijpend. Je leert Ben echt wel goed kennen en je herkent ook pestsituaties uit school en jeugdbewegingen. Het boek spitst zich vooral toe op de thema's autisme en de gevolgen van zwaar petsgedrag. Er komt ook prille "cyberliefde" in voor. Dit zorgt ervoor dat het boek en vooral de schrijfstijl toch wel best aanleunen bij de leefwereld van tieners.

Ben De Schutter
02/02/2011
0

alleen al van de korte samenvatting ben ik weg van dit boek ! :) :) :)

Julie Loots
21/11/2010
0

Als ik het boek moet omschrijven in één woord kan ik enkel zeggen dat het SCHITTEREND is. Als Ben met Barbie spreekt in de chatbox, dan kan je letterlijk zien wat hij denkt en voelt. En zo lijkt het of je echt bij die scène betrokken bent. Het boek leest vlot, het is ook een realistisch verhaal dat is opgebouwd uit scènes vol spanning, die de lezer de drang te geven om het boek in één ruk uit te lezen. Het einde is wel iets minder realistisch, maar het is wel origineel gevonden, en dat heeft me ontroerd.

marlies pauwels
20/11/2010
0

Ik vond het een zeer aangrijpend verhaal. Het boek las zeer vlot. De fragmenten waarin Ben gepest wordt door zijn klasgenoten vond ik zeer hard. Het verhaal was soms vanuit het standpunt van Ben geschreven. De zinnen gaven zijn autistisch denken weer en dit maakte het verhaal zeer realistisch.

Nick Descamps
09/03/2010
0

ik vond het leuk om te lezen.
maar ik heb nog mooiere boeken gelezen

laurens horré
03/03/2010
0

Het is een mooi boek en vlot om te lezen. Het sluit goed aan bij de film ben X. Wel jammer van het onrealistiche einde. Verder heb je wel een duidelijk beeld van autisme en alles die er mee te maken heeft.

candygirl
03/10/2009
0

dit is echt een zeer mooi boek!
veel beter dan de film

Tramaine gray
01/04/2009
0

niets was alles wat hij zei is een heel goed boek.
TGRAY

Marijn Debecker
02/03/2009
0

Ik vind het een mooi boek omdat je een zicht krijgt op hoe een autist denkt, leeft en reageert in zowel zijn gewoonlijke leven als in onverwachte omstandigheden. Het einde is origineel, wat het boek nog mooier maakt. De chattaal vind ik schitterend, de rijmen e.d. Een aanrader zou ik zo zeggen.

heleen
10/12/2008
0

Dit boek is een zéér goed boek!!
Het is een realistisch boek ... een echt gebeurd verhaal.

GOED GEDAAN NIC!
LEES DIT BOEK!

dingske
09/04/2008
0

'Ben X' is de verfilming van het boek.

Jolienn
10/03/2008
0

Hoe heet de film van dit boek?

Ik zou graag de film zien.

Greetzz

charysse vanderheeren
28/02/2008
0

Ik vond dit boek heel mooi. Ik lees niet zo graag boeken maar deze las ik echt graag. Het boek was wat raadselachtig maar daar hou ik van.

Daisy Serpentier
28/02/2008
0

Het is een prachtig boek. Het leest zeer vlot en aangenaam. Je kan je in sommige momenten volledig inleven. Het boek laat je ook merken wat de "ziekte" autisme is. Hoe ze zich voelen, hoe ze denken. Wanneer hij wordt gepest vind dat ik zeer aangrijpend. Het is zeker een aanrader voor mensen die (niet) graag lezen.

leonie vandenhoudt
04/12/2007
0

Het boek - De film
De film is een echte verfilming van het boek. Het boek is zoals altijd beter, omdat je je fantasie kan gebruiken maar de film geeft meer een beeld. Ik vind het echt een geweldig boek.

Jan
12/11/2007
0

Het boek en het verhaal trekken op niets.

Vandecasteele Lynn
15/05/2007
0

Ik moest een recensie schrijven voor mijn leesverslag dus ik dacht van ik plaats het gewoon op de site, hier heb je het:

Het boek is heel vlot geschreven. Ik heb het uitgelezen in een namiddag. Het boek is heel duidelijk geschreven. Autisme is een raar iets en door het boek te lezen weet je al veel over het onderwerp. Het geeft heel goed de realiteit weer. Op bepaalde momenten is het boek ook heel spannend. Ook de fragmenten van het pesten zijn heel aangrijpend. Hoe die mensen dat kunnen doen is niet te begrijpen. Ben moet door een hel zijn gegaan. Leven met autisme is helemaal niet gemakkelijk, dit blijkt duidelijk uit dit boek. Dit is een boek dat je zeker eens moet lezen!

ikke
10/04/2007
0

FANTASTISCH MOOI BOEK!
alleen, ik snap niet goed dat Barbie niet bestaat. Chat Ben dan met zichzelf? Of bestaat Barbie wel op dat moment? Of komt Barbie gewoon ni af op da station? Of gaat Barbie gwn weg na die 'crematie'? Ik zou da eeeeeeel graag weten! Tis wel een super-boek! Nu snap ik wat meer over de jongen uit mijn klas, die autisme heeft.

Bullit
09/01/2007
0

Mooier dan je zou verwachten. Zeer aangrijpend hoe ze Ben pesten op school. Ben nog niet gaan kijken naar het toneel maar ik denk dat het ook niet mis zal zijn. Het boek was zeker niet mis.

Siy
09/01/2007
0

Heel leuk boek , tof voor te lezen ik zou hem niet meer lezen maar toch vond ik hem mooi. Ik lees niet veel boeken maar deze vond ik echt wel mooi.

www.westcoastg.be

Yurii
09/01/2007
0

Ik moest het boek lezen voor school en ben erdoor in de ban geraakt, volgende week gaan we naar het toneelstuk kijken en ik kijk er echt naar uit!!!!
Mooi boek Nic ;)

Grtz Yurii...

Inge Tassent
18/10/2006
0

Ik heb het boek al een paar keer gelezen en ik ben onlangs in Waasmunster naar het theaterstuk gaan kijken. Chapeau voor Nic en Roel!!! Het verhaal en de manier waarop het gebracht werd, heeft mij sterk aangegrepen. Bedankt!

Linne Vermeiren
13/11/2008
0

Nic heeft heel mooi de wereld van een autist weergegeven...

Sarra Leloir
13/11/2008
0

Prachtig! normaal heb ik het niet zo voor dunne boekjes, maar ik meen het! dit is echt prachtig! maar wel beetje verwarrend, op de ene moment denk je van barbie bestaat echt, en op de andere moment (op het einde van het boek dan) lijkt het alsof barbie een denkbeeldig iemand is, raar, maarja echt mooi. Het is echt een boek dat je laat zien hoe autisten zich voelen-en hoe ze denken. Echt een prachtig boek, en dan praat hij zo altijd over zelfmoord, en dan met die uitvaart denk je van OH NEEEN, maar lees maar verder dan, echt de mooite waard! aanrader

Pieterjan De Beuf
11/09/2005
0

het boek leest als een trein
is erg verslavend
prachtig verhaal
ontroerend

klein beetje afgekeken van rain man en andere klasiekers over autisme

P.S. ik heb nadat ik het boek uitlas nog lang ontroerd geweest door het prachtige verhaal en de wijze hoe je je kan inleven in ben's leven, denken en doen

Alexander (circa
20/01/2005
0

echt een tof boek !!!!

Ilse
21/12/2004
0

Het boek vond ik heel prachtig, maar nu heb ik toevallig het toneelstuk van het boek gezien in schoolverband tjeeses massaal schone. Het komt allemaal gewoon nog veel beter over ook al is het een monoloog maar geen gewone is wel duidelijk.

Echt mooi werk!

Sientjah
09/11/2004
0

Mooi begin, zeer realistisch.
DE chattaal is very coolw; ma da einde trekt op niks ik denk dat je gewoon geen zin had om nog verder te schrijven, hoewel ik wel eens hou van "slechte eindes".
Het gedicht op d eceremonie was wel prachtig heb jij die uitgevonden???

melissa pieraerts
04/11/2004
0

echt nen bien boek
echt goe

Kelly
21/10/2004
0

Hey, ik heb vandaag het toneel gezien van "niets" en het is gewoon prachtig, en het kwam me bekend voor, nu blijkt dat i khet boek tijdje terug gelezen heb :-) na het toneel gak hem zeker nog 'ns lezen en chapeau aan roel vanderstukken voor het toneel, ik hoop dat ik ooit ook zo goed toneel kan spelen en wat betreft het boek: prachtig geschreven!

sien
06/10/2004
0

In het begin vond ik het boek nogal saai. Maar het boek is wel vlot geschreven, daarom keb ik toch verder gelezen. Bij mij doen het aantal bladzijden er ook wel toe en omdat het nu niet een van de dikste boeken is heb ik er toch voor gekozen. Naarmate het boek evolueert word je er meer en meer door geboeid en voor je het weet is het uit. Het is geen alledaags boek maar je kunt je er wel in terug vinden, juist daarom is het zo interessant ...

sarah
16/04/2004
0

Ik heb het stuk gezien in de Kopergieterij en het was fantastisch, ik koop zeker het boek! Succes nog x

ems
09/04/2004
0

Wie het einde niet begrepen heeft, speciaal voor jullie toert Roel Vanderstukken nu met een voorstelling over het boek door Vlaanderen! Gaan kijken dus.

Marie
08/04/2004
0

Kheb er ongeveer een uurtje aan gedaan om het boek uit te lezen, ik kreeg er echt niet genoeg van => FANTASTISCH boek , alleen heb ik het einde niet zo goed begrepen ... xxx

Jill
18/03/2004
0

Ik vind het een heel tof boek het is zeker een aanrader voor iedereen!!

mark
07/03/2004
0

Ik vind het boek helemaal het einde, alleen ik snap niet precies het einde godver

toyke
17/01/2004
0

Ik zal het boek dan maar lezen zeker, ben dat eigenlijk niet echt gewoon. Maarja, ik kan niet altijd hetzelfde boek lezen bij een schoolopdracht hé :s .

Robyneke
02/01/2004
0

het is een eeeel tof boek, met eeeel veel leuke dingen.
het einde is gewoon fantastisch!
een beetje ongewoon, dat wel, maar fantastisch!
ik zou zegge doe zo voort, nicske!
want er zijn nog onderwerpen die zo besproken mogen worden. ik heb er veel van geleerd.
greetzzzzzzzz
ROBYNEKE

zip
16/12/2003
0

ik vind de chattaal SCHITTEREND! Het is een mooi contrast met zijn 'spraakgebrek'(eigenlijk zit heel het boek vol contrasten). het leest vlot, realistisch, haast uitdagend. mooie onderwerpen zoals authisme, pesten en ook een beetje schizofrenie. Het is inderdaad niet echt een realistisch einde maar het heeft me echt ontroerd. Heb gehoord dat er een toneelstuk van gaat komen. Liefs zip

aragorn
15/12/2003
0

't is een goe boeksken(ik moest et lezen é)ik lees nie graag maar ja!!!hou wel van thrillers!!

annique
11/12/2003
0

een heel mooi boek met een onrealistisch einde.
en ook vind ik nergens een samenvatting van het boek.
ik moet het boek namelijk voor nederlands lezen en een boekverslag maken.
weet iemand waar ik het kan vinden??

Saartje
23/11/2003
0

Dit is nu eindelijk nen boek! Fantastisch schoon weergegeven hoe een autist leeft. Ge kunt volledig volgen met zijn denkwereld en da is super! Alleen vind ik het einde ook een beetje ongmogelijk en onduidelijk, spijtig, maar voor de rest, proficiat zou ik zo zeggen!!!

Bezeke Tegels
16/11/2003
0

Ontroerend boek! Het onderwerp "autisme" is zeer goed besproken! Gewoon lezen als ge hem nog niet gelezen hebt! En anders HERlezen hé... ;-) Tis een gat in uw cultuur zenne!

mezelf
13/11/2003
0

Ik vind het einde juist origineel.
Supermooi boek!

Frieke Claeys.
09/11/2003
0

Goed gedaan banaan!!!!
T'is een goe boek.
Nu weet ik ook iets meer over autisme.

Hanne Claeys
09/11/2003
0

Het is een prachtige weergave van de realiteit. Luchtig geschreven. 't Is super. Gewoon lezen!!!!!

barto_spiera
04/11/2003
0

ik heb ook autisme, en ik herken me zelf goed in het boek, ben ik blij dat ik eindelijk een uitleg kan geven aan de anderen.

Claire
19/10/2003
0

IK SNAP HET EINDE NIET!!!! Is er iemand die me info kan geven over nic balthazar? xxx

kenneth wood
13/10/2003
0

het is een schiterend verhaal

jonathan ipekdjian
13/10/2003
0

goed boek nu ben ik echt en boekenwurm geworden de auteur lecht zijn gevoelens er echt prachtig in echt een aanrader.

kathleen
29/09/2003
0

Prachtig boek, echt waar, de moeite waard om te lezen hoe een autist denkt en reageert, zeer realistisch beeld van pubers, jammer van het verzonnen, irrealistisch einde...

Veronique
28/09/2003
0

PRACHTIG boek!! Chapeau

Wat vind JIJ?

Aantal sterren