Cover van boek Het huis van de moskee
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
World editions | 2014 | 573 pagina's
ISBN: 9789462370715
Dit boek staat in de lijst Boeken over/uit Azië

Het huis van de moskee

In het huis van de moskee woont de familie van Aga Djan die al achthonderd jaar een belangrijke positie inneemt in de stad Senedjan. Aga Djan is een groot tapijthandelaar die zowel de moskee als de bazaar leidt. Volgens de traditie brengt het huis de geestelijke leider van de moskee, de imam, voort. Maar er verandert veel, er groeit een radicale stroming onder de ayatollahs en er ontstaan hevige spanningen. Zelfs Aga Djan die zijn macht steeds gebruikte om mensen te helpen, moet nu machteloos toekijken.

Kader Abdolah is een schitterende verteller, die je in een heldere, pure en beeldende vertelstijl meeneemt op een reis doorheen de geschiedenis van Iran. Via het verhaal van een familie krijg je inzicht in de islam als levenswijze en in de Koran. Een verrijking.

Lees een stukje

Er was eens een huis, een oud huis, dat 'het huis van de moskee' heette.
Het huis was groot, met vijfendertig kamers. Eeuwenlang hadden daar bloedverwante families in dienst van de moskee gewoond.
De kamers hadden allemaal een functie en een naam die daarbij paste, zoals de koepelkamer, de opiumkamer, de vertelkamer, de tapijtenkamer, de ziekenkamer, de grootmoederkamer, de bibliotheek en de kraaikamer.
Het huis lag achter de moskee en was ertegenaan gebouwd. In een hoek van de binnenplaats was een stenen trap naar het platte dak, waarover je naar de moskee kon gaan.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.4
4.4/5 5 stemmen
Michele
19/09/2020
5

Fijn boek, heerlijk licht geschreven.

Het boek geeft je een inzicht op de cultuur en de geschiedenis van Iran.

Naomii
26/03/2013
0

Het is een heel aangrijpend en fantasierijk boek. De woordkeuze is niet zo speciaal. De gebeurtenissen worden heel mooi weergegeven en je krijgt een mooie blik op de islamitische cultuur.

Jochen De Smet
03/03/2013
0

Jochen De Smet
6SET1
8
<br><br>
Leesportolio Nederlands: "Het huis van de moskee"
<br><br>

Meestal probeer ik bij mijn keuze van mijn boeken boeken te kiezen die niet te lang zijn. Boeken met honderden pagina's vind ik al snel saai en afgezaagd worden maar hier viel het best mee. Meer nog: er mee rekening houdend dat dit boek een periode van 30 jaar overlapt en heel de Iraanse revolutie op een heldere en toch niet te bondige manier uitlegt bleef het boek boeien, en leerde ik veel bij zonder het saai te vinden.

Het boek vertelt het verhaal van Aga Djan die met zijn familie in Iran woont. De familie leeft er in alle rust en vrede volgens de tradities van Islamitische cultuur, maar wanneer in de jaren '7O de Iraanse revolutie op gang komt en de Amerikanen het land probeert te domineren, geraakt heel het culturele en maatschappelijke leven in de war. De ene is pro-Amerikaans omdat dit persoonlijke voordelen kan opleveren, anderen sluiten zich aan bij een radicale anti-Amerikaanse groepering. Stilletjes aan brokkelt de familie van Aga Djan uit elkaar..

Het boek is vooral leerrijk omdat ik heel wat te weten gekomen ben over de Islam wat ik voorheen nog niet wist. Wat betreft de Iraanse revolutie wordt niet alleen het politieke aspect behandelt, maar vooral ook het psychologische en maatschappelijke. Dit vond heel erg boeiend en motiveerde me telkens opnieuw om verder te lezen.

Wel vond ik het niet altijd even gemakkelijk om mee te leven met het hoofdpersonage Aga Djan. Dit komt omdat hij helemaal andere waarden en normen heeft dan mezelf waar ik moeilijk bij kan of moeilijk kan begrijpen. Hij beperkt zichzelf door de regels van Islam te volgen, en ik zie niet echt in waarom. Wellicht komt dit door het gigantische culturele verschil. Wel wordt er op één of andere manier een vorm van sympathie opgewekt voor de man, aangezien hij er alles aan doet stabiliteit in zijn familie te krijgen en iedereen de goede weg op te helpen. Helaas te vergeefs.

De schrijfstijl was over het algemeen vrij helder en niet overdreven poëtisch, maar aangezien het boek geschreven is vanuit verschillende perspectieven en er meerdere subplotjes behandeld worden geraakte ik naar verloop van tijd toch een beetje in de war. Voor mij is het bijvoorbeeld nog steeds onduidelijk waarom Zinat plots zo extreem werd.

Toch vond ik het over het algemeen zeker geen slecht boek. Het thema dat ik erg boeiend vind, heeft daarbij uiteraard wel een heel stuk geholpen.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren