
De hut van oom Tom
Meneer Shelby is door schulden gedwongen één van zijn beste en trouwste slaven te verkopen aan handelaar Haley: oom Tom. Tom aanvaardt zijn lot en gaat met de handelaar mee. Hij wordt doorverkocht en krijgt een goed thuis in New Orleans. Ook hier doet hij zijn werk heel goed. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe en moet Tom weer weg. Deze keer wordt hij op de markt verkocht en zijn nieuwe baas is een plantagehouder. Deze Legree is een hardvochtige, gemene kerel, die het niet erg vindt wanneer zijn slaven zich letterlijk doodwerken.
De hut van Oom Tom belicht de slavernij van verschillende kanten. De schrijfster ontkwam niet aan een aantal vooroordelen over mensen (meester/slaaf) en schreef vanuit een christelijke overtuiging. Toch is het interessant om te lezen. Het biedt een kijkje in het Amerika van zo’n honderdvijftig jaar geleden.
Lees een stukje
‘Lieve help! Ik schrik van je, Lizzy! Ben je ziek of wat is er met je?’ ‘Ik loop weg, oom Tom en tante Chloe, en ik neem mijn kind mee. Meester heeft hem verkocht.’ ‘Verkocht?’ herhaalden ze allebei vol ontzetting. ‘Ja, verkocht,’ antwoordde Eliza op vaste toon. ‘Ik sloop vanavond in de kast naast de deur van mevrouw en toen hoorde ik meester tegen haar vertellen dat hij mijn Harry en u, oom Tom, beiden aan een handelaar had verkocht (...).’
Wat andere lezers vinden
Cool boek
Dit is wel echt een klassieker.
Hallo,
Ik vond het een erg leuk boek en erg waarheidsgetrouw geschreven. De combinatie tussen een ferme teug realiteit en personages die je hart doen smelten maken van dit boek een must om te lezen.
De slavenproblematiek wordt in kaart gebracht en je krijgt een duidelijk zicht over hoe de maatschappij er in de 19e eeuw uitzag. Een boek ze gerust (terug) in scholen verplicht mogen maken. Ik heb er alleszins van genoten.
Een aanrader!
Ik vind dit een heel mooi boek! Voor lezeres die graag dikke boeken lezen, gevoelige lezers zijn en graag boeken lezen die gebasseerd zijn op de werkelijkheid, is dit een goed boek. Als je op de achterkant (van de versie van Harriet Beecher-Stowe) het boek leest, weet je eigenlijk al het volledige verhaal. Ik raad dus aan om dit niet te doen. Ik vind het einde (de laatste 5 hoofdstukken) zelfs een beetje komisch. Hoe blijkt dat alles mooi samenloopt. (Als je dit niet begrijpt, zal je het na het lezen van het boek wel begrijpen.)
een geweldig boek!!!! het vertelt over de trieste waarheid, is heel goed geschreven en sleept je mee tot het einde!
In het begin vond ik het boek saai maar tijdens het lezen ben ik 'De hut van oom Tom' meer en meer gaan appreciëren. Het boek is goed en geloofwaardig geschreven. Het is een droevig verhaal. Oom Tom is slaaf en weet te overleven met het idee dat zijn meester hem zal vrijkopen zodra hij geld heeft. Uiteindelijk sterft oom Tom toch aan zijn verwondingen. Het boek geeft een duidelijk beeld over de slavenhandel en de levensomstandigheden van de slaven. Door de gedetailleerde beschrijving van de mensonterende omstandigheden waarin de slaven moesten leven is het boek een campagne tegen de slavernij. Het thema is nog steeds actueel want in de 21ste eeuw worden nog steeds mensen uitgebuit en mishandeld voor de rijkdom van een kleine groep rijke machtswellustelingen.
Door het groot aantal personages vind ik het boek soms wel wat ingewikkeld. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat oom Tom ondanks zoveel vernederingen en mishandelingen toch de moed en zijn geloof behoudt.
Wauw.
Dit boek is zeker een aanrader, tenminste, voor iedereen die houdt van waarheidsgetrouwe verhalen.
Als je de beschrijving van het boek leest zal je misschien je twijfels hebben maar ik verzeker je, het leest heel erg vlot en je leeft echt met de personages mee!
Hetgeen wat mij erg heeft geraakt aan dit boek is het volgende: Oom Tom wordt telkens weer doorverkocht en komt op de duur in onmenselijke omstandigheden terecht.
Maar ondanks dat, veranderen zijn manier van denken, zijn principes en zijn handelingen niet. Wat niet het geval is bij de meeste andere slaven, zij worden door de slavernij bitter en koud vanbinnen, hun persoonlijkheid verdwijnt en ze leven enkel nog maar om te werken en zo de zweepslagen te vermijden.
Oom Tom leeft zo niet, hij haalt kracht uit zijn geloof en blijft denken aan een betere toekomst.
Hij blijft doen wat het beste is, voor de anderen, voor diegene waar hij om geeft, zelfs als dit hem uiteindelijk het leven kost.
De mooiste zin in heel het verhaal vond ik dan ook de volgende:
'Ik verlies liever mijn lichaam dan mijn ziel.'
Een zin die uiteindelijk werkelijkheid wordt.
Verder wil ik nog zeggen dat mijn visie op de slavernij (voor zover ik al een visie had) helemaal is veranderd.
Het is niet zo dat alle slaven het slecht hadden, integendeel! Sommigen leefde in heel erg goede omstandigheden, maar natuurlijk had maar een klein deel van de slaven dat geluk.
Zelf heb ik de herschreven versie gelezen van Ed Franck en dus niet het originele exemplaar van Harriet Beecher-Stowe, maar uiteindelijk blijft het verhaal hetzelfde.
De hut van Oom Tom is een echte klassieker, je moet hem gewoonweg gelezen hebben!
Het is een zeer mooi boek! Het toont de vooroordelen van de slavernij, zoals de gruwelijke slavenhandelaars. Maar ook dat er goede handelaars zijn, die de mens in slaaf zien. Het boek is zo geschreven, dat je echt meeleeft met de personages. Ik hoop dat niet al de passages in het boek waargebeurd zijn, het is gewoon te gruwelijk.(Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten). Om het leven van een slaaf te begrijpen, moet je dit boek gewoon lezen.
Ik vond het een heel mooi boek!
De schrijver kan heel goed gevoelens uittdrukken. Op sommige momenten krijg je zelfs tranen in je ogen! Dit boek zou verplichte leeslectuur moeten zijn.
Dit is een fantastisch boek! Je leeft echt mee met de personages! Het is gewoonweg schitterend!