Cover van boek Kinderen van Amsterdam
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
Nieuw Amsterdam | 2007 | 175 pagina's
ISBN: 9789046802502

Kinderen van Amsterdam

In Kinderen van Amsterdam vinden we de geschiedenis van Amsterdam. De schrijver vertelt over de tijd dat de havenstad niet meer was dan een modderpoel. Hoe het door een mirakel ineens een belangrijk bedevaartsoord werd. En hoe de stad na de glorie van de Gouden Eeuw langzaam veranderde in de stad die wij nu kennen.
Ieder hoofdstuk begint met een stripverhaal van Paul Teng. Dankzij de strips en de verhalen ruik je als het ware de stand in de straten. Je ziet de rijkdom van de grachtengordel. Je proeft de specerijen die de VOC meevoerde. En je voelt de kou van de barre winters van toen...

Bijzonder aan dit boek, dat trouwens leest als een trein, is dat de geschiedenis van Amsterdam wordt beschreven door de ogen van kinderen die echt hebben bestaan. Zoals Titus, het zoontje van Rembrandt. Maar ook Gijsbrecht van Aemstel en Netje Asser, dochter van een Joodse familie die leefde in de negentiende eeuw.

Lees een stukje

Titus staat in het atelier van zijn vader. Nou wordt het lachen geblazen, denkt hij. Een van de leerlingen van Rembrandt pakt een portret van de schilder. Het is een schilderij van een dienstmeisje dat uit het raam leunt. Als je het van een afstand bekijkt, lijkt ze levensecht. En dat is nou precies de grap. Ze hangen het uit het raam en fluiten zo hard als ze kunnen. De voorbijgangers kijken op. 'Wat is er?' vragen ze aan het meisje. 'Floot je naar mij?' Totdat ze erachter komen dat het een schilderij is. Titus en de leerlingen komen niet meer bij van het lachen.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
4.15
boekenzoë
06/08/2012
0

ik vind dit zo een cool boek. ik wil dit krijgen.

lauraleemans
19/12/2011
0

mooi

Wat vind JIJ?

Aantal sterren