Cover van boek De held
Zet op jouw leeslijst
Op jouw leeslijst
Klik op dit icoon om een boek op je leeslijst te zetten.
0
Nog geen stemmen
Wat is jouw mening?
Prometheus | 2010 | 439 pagina's
ISBN: 9789044614855

De held

Pat Tillman was een held, een 'American hero'. Hij was een opkomend talent in de NFL, de Amerikaanse National Football Leage. De weg naar mooie contracten bij grote ploegen lag open, maar Pat koos ervoor om iets anders te gaan doen. Na de aanslagen op de twin towers op 11 september 2001, liet hij de sport achter zich en meldde hij zich aan bij het leger. De sportheld werd ook een oorlogsheld. Pat zou de Amerikaanse vlag gaan verdedigen in Irak en Afghanistan.

De biografie van Pat Tillman had erg glorieus kunnen worden, maar alles draaide anders uit. In 2004, Pat was toen 27, kwam hij in Afghanistan om tijdens een vuurgevecht. Gedood door kogels van zijn eigen kameraden, zo bleek later. Het Amerikaanse leger probeerde de waarheid achter Pats dood lange tijd stil te houden.

Waargebeurd en uitstekend gedocumenteerd, met veel informatie over de oorlog in Afghanistan.

Lees een stukje

Voor zonsopgang op de dag van de wedstrijd lag Pat te slapen in zijn hotelkamer. Op dat moment verscheen er een Toyota bestelbus bij de ingang van een parkeerplaats achter de Amerikaanse ambassade in Nairobi, Kenia. Een van de twee Saudi's in de cabine van de bus sprong eruit en vroeg de wachtpost om de slagboom omhoog te doen. Toen de man weigerde, gooide de Saudi een luide maar onschadelijke lichtgranaat naar de ambassade. Enkele seconden later, nadat de mensen binnen naar de ramen van het zes verdiepingen hoge gebouw waren gerend om te zien wat de kleine explosie veroorzaakt had, bracht de Saudi die in de bus was blijven zitten duizend kilo aan explosieven tot ontploffing, die achter in het voertuig waren gestouwd. De lokale tijd in Oost-Afrika was 10.30 uur.

Beluister een stukje

Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.

Staat dit boek in jouw bib?

Wat andere lezers vinden

Score van de lezers
0
Nog geen stemmen

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste om zelf je mening door te geven.

Wat vind JIJ?

Aantal sterren