Stemmen uit Irak
Rudi Vranckx woonde 8 maanden in Irak als oorlogsverslaggever. Hij maakte er vele vrienden. Zijn vrienden leven nu ondergedoken, zijn gevlucht of vermoord. In dit boek vertelt hij het verhaal van Jassim en Ibrahim. Zij maken elke dag de gruwel van de oorlog mee. Stemmen uit Irak vertelt met veel liefde over gewone mensen in een harde oorlog.
In klare taal krijgt de lezer het verhaal van mensen midden in een oorlog. Het is een hard verhaal vol gruwel en geweld maar bovenal een verhaal van vriendschap.
Lees een stukje
Heel stil staan we samen bij het diepe gat.
We ruiken de geur van de lijken een beetje.
Yousef legt zijn handje voorzichtig in de grote hand van zijn vader.
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
Vanaf het eerste tot het laatste hoofdstuk vertelt de schrijver over wat hij heeft meegemaakt in Irak. Heel veel mensen die in het boek voor komen zijn slachtoffer van de oorlog in hun land. Sommigen zijn zelfs gedood. Als je ooit naar een reportage hebt gekeken van Rudi Vranckx dan weet je ongeveer wat je in het boek kan verwachten, de trieste realiteit in landen die het niet zo gemakkelijk hebben als wij.
Rudi Vranckx is op veel plaatsen geweest in Irak om dit boek te schrijven. Soms lijken de mensen helemaal geen toekomst te hebben daar. Dit is een heel groot verschil tegenover een fictie roman. De dingen die daarin gebeuren zijn verzonnen, in dit boek is het harde realiteit. De schrijver ontmoet op een moment Jassim. Hij is omgekomen een paar weken nadat Rudi Vranckx hem had ontmoet. Op het einde van het boek schrijft hij dat zijn familie het goed stelt en dat zijn zoon het zelfs tot ingenieur heeft geschopt.
Al bij al vond ik het een goed boek. Jammer genoeg komt er veel ellende in voor maar dat had ik ook verwacht toen ik dit boek koos.
Ik vond het een leuk boek, maar het was wel erg om te lezen wat dat er daar allemaal gebeurde.