Komt een vrouw bij de dokter
Stijn en Carmen wonen in Amsterdam. Ze hebben allebei een eigen bedrijf en verdienen goed geld. Samen hebben ze een dochter, Luna. Met hun vrienden hebben ze veel plezier. Dan krijgt Carmen kanker. Er begint een lange tocht langs dokters, ziekenhuizen en chemo’s. Stijn is overdag de trouwe man. ’s Avonds leeft hij zich uit. Hij gaat dansen en ontmoet andere vrouwen.
De film Komt een vrouw bij de dokter is heel bekend. Ook het boek is beroemd. Dit is de korte en vlotte versie van Leeslicht.
Stijn vertelt hoe het is om een vrouw met kanker te hebben. Dat is niet fijn. Zeker niet als je zelf wil dansen en seks wil hebben. Dan heb je twee levens. En veel gevoelens. Dit is een boek om mee te lachen en om bij te huilen.
Lees een stukje
Binnen een paar weken ben ik verslaafd, verslaafd aan Roos.
Ik probeer zo vaak mogelijk bij haar te zijn en ik gebruik alle bekende smoezen.
Af en toe ga ik 's morgens 'vroeg naar mijn werk'.
Ik ga de stad in 'om cd's te luisteren'.
De Stapavond van Stijn gebruik ik om naar Roos te gaan. Of een thuiswedstrijd van Ajax.
Na etentjes met klanten ben ik bij Roos.
Eén keer per week zien we elkaar een hele avond.
Dan gaan we naar een kroeg of restaurant, waar geen bekenden zijn.
En we praten. Meestal over seks.
Beluister een stukje
Nood aan ondersteuning bij het lezen? Een Daisy-luisterversie van dit boek vind je bij Luisterpuntbibliotheek.
Wat andere lezers vinden
“Komt een vrouw bij de dokter” is een vlot geschreven boek dat gaat over een gezin, Stijn, zijn vrouw Carmen en hun dochtertje Luna, dat te horen krijgt dat de vrouw borstkanker heeft in een ver gevorderd stadium.
Hoewel dit een zeer ernstig, droevig thema is, maakt de schrijver toch gebruik van humor om het ernstige verhaal toch wat lichter te maken.
Het boek is zo goed geschreven omdat het je laat meeleven met de hoofdpersonen, je wordt helemaal meegenomen in hun verhaal en je leeft met hen mee.
Stijn en Carmen zijn twee zelfstandigen die allebei een bloeiend bedrijf hebben en die ten volle van hun leven genieten in Amsterdam.
Hun leven verandert helemaal wanneer Carmen te horen krijgt dat ze een gevaarlijke vorm van borstkanker heeft en dat de tumor al erg groot is.
Er staat haar een lange periode van onderzoeken, chemo en bestralingen te wachten. Een operatie is onvermijdelijk en een borst dient geamputeerd te worden.
De kanker blijkt echter uitgezaaid te zijn in het ganse lichaam.
Carmen ziet verschrikkelijk af en omdat de pijn ondragelijk is geworden, kiest ze samen met haar man voor euthanasie. Ze maken dit afscheid zo mooi als mogelijk en worden zelfs terug verliefd op elkaar in de laatste periode. Ook zorgen ze samen dat er voor hun dochtertje een doos vol herinneringen wordt gemaakt zodat de driejarige Luna later een mooi beeld van haar mama zal kunnen hebben.
De centrale persoon in het verhaal is Stijn, de man van Carmen.
Hij is “monofoob” wat wil zeggen dat hij een dwangmatige behoefte heeft tot vreemdgaan. Voor Carmen ziek was ging hij al vaak vreemd.
Als hij te horen krijgt dat Carmen kanker heeft, wordt hij de zorgzame echtgenoot die naar alle behandelingen meegaat en die alles doet om het zijn vrouw zo dragelijk mogelijk te maken.
De momenten dat hij niet bij Carmen is of moet zijn, gaat hij steeds vaker vreemd : hij heeft het zeer moeilijk met de situatie omdat hij eigenlijk wel heel veel van Carmen houdt.
Hij denkt dat Carmen dit niet weet, maar ze weet het wel maar ze laat het toe omdat ze er zich van bewust is dat ze zal sterven en dat Stijn er uiteindelijk toch altijd voor haar is en haar steunt en helpt.
Stijn leert één van zijn vriendinnetjes, Roos, beter kennen en hij raakt verslaafd aan haar en gaat nergens anders meer vreemd. Zij helpt hem door de moeilijke periode heen.
De rode draad door het ganse verhaal is de onvoorwaardelijke liefde voor mekaar : hoewel Stijn vreemd gaat blijft hij ontzettend van Carmen houden en probeert hij haar leven zo mooi mogelijk te maken tot haar dood, hierdoor krijg je zelfs respect voor Stijn.
Het is een waarheidsgetrouw, intens en emotioneel boek.